Santa Eugènia de Berga, 2015

Santa Eugènia de Berga és un petit municipi, no arriva a 2.000 habitants, a la comarca d'Osona i a pocs quilòmetres de Vic. Aquest municipi, pel qual no passa el tren, s'ha convertit en un referent ferroviari gràcies a una instal·lació, el Màgic Món del Tren, que és ara per ara, la maqueta ferroviaria més visitada de les que hi ha a Catalunya, Des de fa tres anys l'ajuntament d'aquest municipi organitza, a més a més, conjuntament amb el Màgic Món del tren i la revista Más Tren, la Festa del Tren. Aquesta festa ofereix al visitant una sèrie de parades amb productes de modelisme ferroviari i d'altres amb els obligats complements gastronòmics a més d'algunes maquetes ferroviàries gestionades a través de la Federació Catalana d'Amics del Ferrocarril (FCAF).Els dos primers anys la fira, muntada al aire lliure, es va veure deslluïda per l'habitual xàfec de tardor. Per aquesta raó enguany s'ha muntat en el pavelló d'esports.El Grup Ferroviari Mataró ha estat convidat a participr-hi juntament amb una maqueta escala N de la AGRUCAT i una altra de trs carrils escala zero de l'AAFB.

 

El Màgic Món del tren és una instal·lació dedicada al món del col·leccionisme i el modelisme. Aquesta activitat, nova en el nostre país, intenta donar a conèixer el món del tren en miniatura, essent un espai per ser visitat pel públic de totes les edats.

Josep Arumí Bou, col·leccionista de trens Märklin des del 1984, ha anat confegint una important col·lecció de locomotores i vagons d’escala HO (1:87) així com d’altres peces d’escala 1 (1:32)

Aquesta mostra (museu) de 1000 metres quadrats està ubicada en una edificació moderna, adaptada a tots els visitants i dotada amb les últimes tecnologies. Consta de tres plantes

A la dreta teniu el plànol de la col·locació de les diferens maquetes i parades en el pavelló. Podeu clicar sobra la imatge per veure el pdf que es pot ampliar.

Un dels problemes que caldria mirar si es pot solucionar és el de la durada de la Festa (només el dissabte) i la apertura del pavelló que en va impedir començar el muntatge abans de les set del matí. Els trens de la maqueta que presentava el Grup Ferroviari Mataró funcionen controlats pel programa Train Controller mitjançant ordinador. Això requereix que els diferents blocs disposin de contactes -—nosaltres utilitzem els coneguts per les sigles S88— amb la finalitat de transmetre a la central les ordres necessàries de frenada, aturada i totes les altres necessàries per a un funcionament cotrolat dels trens. Tot aquest muntatge necessita un temps mínim el qual amb les condicions que teniem no podiem disposar,

Les dues fotografies de la primera fila han estat baixades del web de la FCAF les dues de sota han estat escanades de la revista MasTren.
Cliqueu a sobre per ampliar-les.