MATARÓ 173 aniversariCartell de l'Ajuntament on podeu veure totes les activitats programades.

Aquest any l'Ajuntament de Mataró ha prés la decisió de no fer la fira ferroviària "Mataró Tren". Les raons son diverses i compet a l'Ajuntament explicar-les.

El Grup Ferroviari Mataró no entra en opinar si la decisió és o no encertada atès que no és competència seva i ha de respectar el que decideixi qui la té.

Tanmateix en la reunió que es va fer per fer-nos sabedors de la decisió el GFM va manifestar que no es podia deixar en silenci el 173è aniversari del primer ferrocarril i que calia commemorar aquest fet encara que fos de manera senzilla. Aquesta opinió va gaudir del suport del Cercle Històric Miquel Biada i ambdues entitats es varen comprometre a realitzar uns actes que recordessin aquest fet històric.

El GFM, amb el suport econòmic i logístic del Institut Municipal de Promoció Econòmica de Mataró (IMPEM) s'ha encarregat dons de muntar i gestionar la maqueta que presentem. Aquesta maqueta s'exhibirà l'Ateneu de la Fundació Iluro des del 21 fins el 31 d'octubre en horari de tarda els dies feiners i i de mati els diumenges.

Com sempre podeu veure un pdf del esquema del nostre muntatge clicant aquí. Si preferiu, però, baixar el wintrack podeu fer-ho clicant aquí. Pels qui estiguin més interessats en els aspectes tècnics direm que en el muntatge hem utilitzat 35 mòduls per fer un circuït amb dues estacions amb tres blocs a banda i banda de cada estació. Pel control dels trens s'han utilitzat 30 contactes tipus S88 activats per una central Intellibox connectada amb un RS232 a un ordinador.


En total hi ha 96,56 metres de vies Roco Line sense balast i 20 agulles de la mateixa marca. El recorregut d'un tren des que surt d'una estació fins que tornava al lloc de sortida es de 63,71 metres.


Encara que sobre la maqueta poden haver-hi dotze trens acostumem a posar-ne vuit cosa que permet una circulació més fluida sense aturades innecessàries. Quan un tren arriba al seu destí deixem que descansi una estona i és substituït per un altre.

A diferència d'altres maquetes els trens de la nostra funcionen sense "maquinista". El control dels trens es fa de manera automàtica mitjançant un programa informàtic fet amb el suport de Train Controller de la empresa RailRoad and Co. Aquest programa detecta la posició dels trens, regula la seva velocitat, canvia els semàfors i els desviaments i evita col·lisions.