Iniciciació al programa Train Controller

El programa Train Controller de RailRoad & Co es pot baixar gratuïtament des del web Freiwald Sofware. He fet servir la versió 7.0 F7 del programa. Aquesta versió és de pagament però permet treballar amb l'ordinador tot el temps que es vulgui i fer-ho connectat durant 15 minuts. Abans de que finalitzi el temps s'ha de guardar, apagar i tornar a endegar-lo per poder seguir treballant.

Aquí podeu veure una explicació senzilla de com utilitzar-lo. Els exemples estan fets amb la versió citada.

L'exemple que farem servir correspon a dues estacions terme de quatre vies cadascuna que s'enllacen amb dues vies amb sentit de circulació únic: d'esquerra a dreta per la via sud i de dreta a esquerra per la via nord.

Per començar:

Observem la finestra que s'ha obert al iniciar el programa .

La pantalla està dividida en tres parts amb colors diferents. A la part de dalt, normalment de color blau) apareixen diferents barres. Les que necessitem per començar son la del menú principal (opcions marcades amb paraules), la barra d'eines (on hi una icona representant unes eines que ens permet activar el mode edició per crear el programa de funcionament de la nostra maqueta), la barra principal d'operacions (li direm barra d'operacions) que s'utilitza pel funcionament del programa un cop s'hagi creat i per fer proves dels passos que anem fent. A la part del mig de la imatge hi ha una pestanya que porta el nom de Switchboard (Tauler de control, a partir d'ara, TC) que té la barra d'eines local. En aquesta darrera hi ha dues icones importants: la primera una fletxa que ens permet entrar en el mode edició, la segona, representada per una palanca d'agulla és la que ens permet entrar en el mode execució. Finalment la part de sota és la finestra anomenada Engines & Trains que de moment tancarem sobre el guió que hi ha a la part superior dreta.

Recordem, doncs: sempre que estiguem creant una part del programa hem d'estar en mode edició (icona eines color taronja) i sempre que vulguem comprovar el funcionament hem de tenir activada la palanca.

 

Primer pas: Vies i agulles.

Dibuixar el circuït de vies i posar adreces als desviaments.

Activem la opció Edició amb la icona mb l'eina Draw dibuixarem les vies

He posat a les agulles les adreces de 1 a 6 a la fila de dalt d'esquerra a dreta i de 7 a 12 les de la fila de baix.

Si teniu instal·lat el programa podeu baixar-vos el resultat clicant aquí.

 

Segon pas: Els Blocs

Crear els blocs. Amb l'eina Block dibuixem els blocs.

Un per cadascuna de les vies de les dues estacions i tres per cadascuna de les vies que enllacen les dues estacions. Clicant sobre cadascun dels blocs s'obre una finestra amb diverses pestanyes. Sobre la primera, General, es posa el nom, la velocitat màxima per la qual podran circular els trens i el sentit de circulació permès si cal. Els noms posats corresponen a la situació en el terreny (W per oest, N per nord, etc.). En les vies de les estacions el sentit de circulació és doble. En els tres blocs S el sentit de circulació és d'esquerra a dreta; en els tres blocs N és el contrari. Le velocitat màxima permesa en les vies de les estacions és de 80 km/h. (A la realitat hauria de ser més baixa però com que es tracta d'un exercici ho he deixat així). Baixar el resultat.

 

Tercer pas: Els contactes

Amb l'eina contact es posa un contacte a cada bloc.

He posat els contacte al davant del blocs en el sentit en el qual el tren s'haurà d'aturar si ho ha de fer. La col·locació, però, és indiferent i només ho he fer a efectes de facilitar-ne la seva lectura.

Quan els contactes estan activat (color vermell) els blocs agafen un color rosat. A la imatge és pot veure que això NO és així perquè encara no s'han assignat els contactes al seus blocs cos que farem en el proper pas. De moment cada contacte ha de tenir un nom (convé posar-ne un que sigui fàcilment associable al bloc al que anirà lligat) i una adreça.

Clicant sobre un contacte (per exemple el del bloc S1) s'obre una finestra. A la pestanya General es posa el nom (en aquest cas he posat s1 amb la essa minúscula per indicar que va lligat al bloc S1) i a la pestanya Connection he posat Adress 1 Input 5 és a dir la connexió s'ha de fer a la entrada 5 del primer S88.

Cliqueu aquí per baixar el pas3

 

Quart pas: Amb l'eina assignarem els contactes als blocs.

A la figura podem observar que els dos blocs, que tenen ja assignat els contactes, si els activem els blocs prenen el color rosat.

Què hem de fer per assignar-los?

Primer cliquem sobre el bloc i anem a la pestanya Block Editor. La finestra que s'obrirà és com la que hi ha aquí sota a l'esquerra. Clicant sobre la icona de l'eina que hem assenyalat abans sobre una finestra petita amb tres opcions: Contact, Flagman i Virtual cadascun dels quals porta un triangle assenyalant cap la seva dreta. Situant sobre la primera opció s'obre una finestra estreta i allargada on apareixen els contactes que hem creat abans tal i com podem veure a la imatge de la dreta. Només cal escollir el que ens interessi.

Acabat el procés la finestra serà semblant a la de la figura de l'esquerra però amb un contacte al mig del bloc i el bloc de color rosat. Cliqueu aquí per baixar el pas 4.

 

Cinquè pas: Els paràmetres.

Amb les eines parametritzarem els blocs. Els triangles groc i vermell son els marcadors de frenada i d'aturada.

Amb la mateixa finestra que apareix a la darrera imatge de l'apartat anterior cliquem el contacte. Els triangles que hi ha a la segona fila de la dreta ens apareixen de colors; d'esquerra a dreta: vermell, groc, verd i gris.

De moment ens interessen els de color groc (frenada) i vermell (aturada). Cliquem primer sobre el groc. Com que, segons veiem a la imatge, estem en el bloc S1 hem de clicar sobre el groc de sota que és el que indica el sentit de circulació cap a la dreta. Un cop clicat posarem a la casella rampa l'espai en cm en el què la locomotora passarà de la velocitat a la que anava fins a la velocitat llindar. Jo he posat 80.

Seguidament tornem a clicar sobre el contacte i aleshores posem el triangle vermell i omplim la casella distancia amb el valor 90.

Quan, més endavant, creem els trens definirem les velocitats de les locomotores. El programa requereix que, com a mínim, es defineixin tres velocitats: la màxima, la mitjana i la mínima que és la velocitat llindar. Si per exemple definim una locomotora amb una velocitat màxima de 100 km/h, una mitjana de 60 km/h i una mínima de 10 km/h i el bloc té una velocitat màxima permesa de 80 km/h quan la locomotora s'hagi d'aturar en el bloc S1 en 80 cm de recorregut passarà d'anar a 80 km/h a 10 km/h, seguirà 10 cm més a 10 km/h i s'aturarà quan hagi recorregut 90 cm des del moment que va començar a frenar.

Cliqueu per baixar el pas 5.

 

Sisè pas: Els trens

Ha arribat el moment de crear trens i posar-los a un bloc.

Recordem que hem d'estar en mode edició. Cliquem sobre la paraula Trains del menú principal i escollim Create engine. Immediatament s'obre la finestra Engines + Trains, que havíem tancar al començar a treballar, amb la icona d'una locomotora. Donem a la finestra les mides que ens convinguin arrossegant les columnes per fer-les més amples o estretes. Hem de posar el cursor sobre les línies verticals que separen les columnes a la fila de color blau on apareixen els noms.

Un cop tenim la finestra amb les dimensions adequades cliquem dues vegades seguides sobre la icona de la locomotora que ha aparegut. La finestra que s'obrirà l'haurem d'utilitzar diverses vegades. Primer per posar l'adreça de la locomotora a la pestanya Connection,

Passem seguidament a la pestanya General on podrem elegir el nom i la icona que vulguem entre les que proporciona el programa. Naturalment hi ha la possibilitat de crear les imatges que es vulgui però això requereix la utilització del programa Train Animator a més a més d'un bon programa tipus Paint.

A l'exemple jo he posat la primera locomotora el nom 01D que m'indica que té l'adreça 1 i és una dièsel. Òbviament és una opció optativa i es podia haver posar el nom que s'hagués volgut.

Clicant sobre el triangle que hi ha a la dreta de la locomotora s'obre una finestra que ens permet escollir la que vulguem.

Repetim l'operació tres vegades per fins tenir quatre locomotores.

Ara cal anar a les pestanyes Functions i Resources. La primera ens permet, prement simplement New, posar llums a la locomotora. La segona ens permet triar el tipus de locomotora i posar, si és necessari les quantitats d'aigua, carbó o fuel que poden portar i els seus consums. Per evitar problemes al començar recomano posar que totes les locomotores són elèctriques (encara que la icona representi una de vapor) o que no tenen consum.

Ens queda la pestanya Speed que és una mica complicada. Si cliquem a sobre veurem que surt una finestra en la que està definida la velocitat màxima de la locomotora. No s'ha de tocar si no toquem també les Cvs corresponents. Si estem treballant en simulació no cal fer res més pero si volem fer un circuït real cal anar on diu Automatic speed & Brake i movent la locomotora definir-li les tres velocitats que demana la finestra oberta. De moment oblidem-nos de fer un speed profile que és una mica complicat per una persona que comença.

Només ens queda arrossegar les locomotores als blocs on volem que vagin. Al final tindrem això:

Un cop fet tot això ja estem en condicions de fer una circulació manual. Aneu a Windows del menú de dalt. Cliqueu primer a New Train Window. S'obre una finestra on apareix algun dels trens (a la figura de sota el 02D) que hem creat. Repetir Windows clicant ara Simulator.

Si volem canviar de tren només ens hem de clicar sobre la locomotora 02D de la finestreta de tren i triar la que vulguem. Movent el cursor color verd d'aquesta finestreta posarem en marxa la locomotora. Cal però tenir en compte dues coses. La primera és el color de la fletxa que hi ha a la dreta del cursor verd. Si és de color verd el tren anirà marxa endavant, si és de color taronja anirà marxa enrere. La segona cosa MOLT IMPORTANT és que hem de canviar les agulles clicant sobre d'elles per fer anar la locomotora per la ruta que vulguem. Fet tot això si volem veure com el tren es va movent tenim de activar el simulator. Recordeu d'aturar la locomotora quan hagi arribat a la seva destinació.

Cliqueu per baixar el pas 6.

 

Setè pas: Obrirem el Dispatcher i crearem Schedules

Un schedule és una programació d'un itinerari que conté en ell mateix una sèrie de condicions. Per exemple pot tenir enregistrats els moments en què la locomotora ha de xiular o per quina via ha de passar o a on s'ha d'aturar i per quant de temps. Un schedule pot tenir més d'un trajecte i diferents rutes així com una o varies vies tant de sortida com d'arribada. Els schedules es guarden en el Dispatcher. Comencem doncs per obrir la finestra del Dispatcher.

Cliquem primer sobre la opció New Dispatcher Window que està dins el llistat que s'obre a la pestanya Window de la barra del menú principal (el que està en lletres). Això ens obrirà una finestra que es caracteritza pel seu color blau. Encara que per defecte aquesta finestra porta el nom de Switchboard en realitat és el Dispatcher i es diferencia de l'anterior per les seves icones. Es pot canviar el nom elegint la opció Dispatcher Settings de la llista que hi ha a la pestanya Block del menú principal.

El primer que farem és clicar sobre el petit triangle que hi ha a la dreta de la banda color taronja del Dispatcher i escollir l'opció Tabbed Document. Això fa que la finestra engrandeixi a la mida de la pantalla amb la pestanya posada al costa del Dispatcher tal i com es presenta a la figura immediatament de sota aquest paràgraf.

La de l'esquerra és el switchboard (icona semblant a una taula), la de la dreta (icona representant un diagrama en arbre) és el dispatcher.

Passar del Dispatcher (Dp) al Switchboard (Sw) és senzill, només cal clicar la pestanya.

Comencem ara a crear schedules utilitzant l'eina Autotrain .

En crearem dos que ens permetran fer anar els trens de l'estació W a la E i a l'inrevés.

Al clicar sobre la icona s'ha obert una nova finestra anomenada també Autotrain.

Anem ara a aquesta petita finestra.

Cliquem primer el bloc W1. La finestra ha canviat i les icones apareixen ara amb colors.

Cliquem sobre la fletxa color verd orientada a la dreta de la finestra Autotrain. Fem el mateix amb els blocs W2, W3 i W4. Anem ara a clicar el bloc E1 i després la icona que representa un topall (rectangle blanc-taronja, no confondre amb el taronja-blanc). Fem el mateix amb els blocs E2, E3 i E4.

El que hem fet ha estat marcar les possibles sortides i arribades dels trens. Ens falten els recorreguts. Per fer-ho cliquem ara els binocles que hi ha a la finestreta i apareixeran marcades les vies i blocs pels que passaran els trens.

Si ens fixem en el Dp veurem que hi ha una columna de color blanc a l'esquerra on apareix el nom AutoTrain. Canviem el nom clicant sobre la icona propietats que obre una nova finestra amb diverses pestanyes.

De moment la que ens interessa és la General què és la que apareix per defecte amb el nom Autotrain sobre fons blau. .

Escrivim el nom (per exemple De W a E) i seguidament anem Start, cliquem al triangle de la seva dreta i de les opcions que surten escollim la light de color groc. A la fila Finish fem el mateix però escollim el llum de color gris. Amb això li hem indicat que quan el tren surti encengui els llums i que quan arribi els apagui.

Ara hem de repetir el procés per crear un segon schedule, en sentit contrari, que podem anomenar "De E a W".

Ja tenim els dos schedules.

Ara necessitem dos polsadors per activar-los. Anem al Sw. Amb el Push Button que es troba a la finestra que veiem a la imatge de la dreta creem un polsador a cada estació. Clicant el polsador podrem posar els noms (jo he posat "sortida W" i "sortida E" respectivament)

Ara cliquem la pestanya Operations. Apareixerà una finestra com la que hi ha aquí sota a l'esquerra.

Hem d'anar on diu System Operations i al clicar apareix una llista de la què escollirem Schedules. El resultat serà semblant al de la finestra dreta. Ara només hem de clicar dues vegades seguides o arrossegar el schedule que vulguem perquè aparegui a la dreta. El resultat el tenim a sota:

El resultat final apareixerà a la pantalla d'una manera semblant a la que tenim a sota. Ara clicant sobre el polsador esquerra "sortida W" farem anar un dels dos trens que estan a l'estació W cap a una de les vies lliures de l'estació E sense que ens haguem de preocupar ni dels desviaments ni de les velocitats, frenades i parades. Podem, simultàniament, clicar també el polsador E i d'aquesta manera veurem dos trens creuant-se.

Si volem que circulin tots quatre trens hem de clicar dues vegades cadascun dels polsador deixant, però l'espai de temps necessari perquè el bloc de sortida de l'estació estigui lliure. Amb aquests dos polsadors podem anar donant les sortides als trens. De moment però no podem escollir ni el tren que sortirà ni la via a la que volem que vagi. Això ho veurem en el proper pas. També farem que quan un tren arribi a destinació en surti un altre sense necessitat que nosaltres polsem cap botó.

Cliqueu per baixar el pas 7.

 

Vuitè pas: Funcionament automàtic controlat pel programa

Si volem que surti un tren d'una de les estacions quan n'hi arribi un altre sense necessitat de tenir de donar-li sortida manualment amb el polsador que hem creat hem de establir "successors" al schedules creats.

Per fer-ho anem al Dp i cliquem dues vegades seguides l'schedule "De E a W" per veure'n les seves propietats. Cliquem la tercera pestanya "Successors" de la finestra que s'obrirà . A la part esquerra apareixen els schedules que hem creat. Com que volem donar continuïtat a l'schedule "De E a W" arrosseguem l'altre "De W a E" a la part dreta de la finestra. Ara bé, si només fem això el mateix tren que arriba serà el que surti. Per canviar de tren podríem marcar la casella "Change" però no ho farem així perquè si a l'estació, en aquell moment, no hi hagués cap altre tren no podria fer al canvi. En lloc d'això el que s'ha de fer és marcar la casella "oldest" que vol dir que surti el que faci més temps que estigui a l'estació. D'aquesta manera si a l'estació hi ha diversos trens sortirà el primer que hi va arribar i si no n'hi ha cap sortirà el mateix.

Després he de fer el mateix amb els altres schedules per donar continuïtat al trajecte "De W a E".

Ara bé, si els schedules es van succeint el moviment de trens no s'aturarà mai. Hem de posar doncs les instruccions per poder aturar els trens. Per fer-ho primer crearem dos botons que ara NO seran polsadors sinó commutadors (On-Off Switch).

En el Sw, ens posem en edició i a la finestra dels diferent tipus de botons escollim el tercer i cliquem per posar-lo al costat del polsador de sortida de l'estació W. Ara cliquem dues vegades sobre el botó creat i a la pestanya General de la finestra que s'obre posem el nom, per exemple "stop W" i, atès que es tracta d'un stop, escollim el color vermell. Després ho tornem a fer per crear un stop a l'estació E.

Això no és suficient perquè com que a aquests commutadors no els hi hem atribuït cap operació no faran res. Per poder aturar els trens anem, un cop més, al Dp.

Cliquem dues vegades el shedule De E a W per obrir la finestra de propietats. A la pestanya condicions hi hem de posar el corresponent botó. A la finestra de l'esquerra on surt All Elements escollim la llista Accessories i cliquem dues vegades o arrosseguem l'stop E fins que quedi a la dreta.

Al costat dret, a més a més, del botó stop E hi ha el signe & acompanyat de la paraula and. De moment no cal fer-ne cas. Això servei per afegir més condicions si ens calen, cosa que aquí no és el cas.

Fixem-nos però que si en lloc de l'stop E haguéssim posat l'stop W ens hauria quedat obert (perquè el teníem obert en el Sw). La condició requereix que perquè puguin circular els trens l'stop estigui tancat. Podem fer-ho de dues maneres: O el tanquem abans en el Sw i ja apareix tancat com en el cas del stop E o, si el tenim obert, cliquem sobre d'ell quan surti al costat dret. A la figura de sota podem veure com queda el resultat final. Observeu que el botó de sortida de l'estació W està obert el que vol dir que encara que cliquem sobre el polsador de sortida no sortirà cap tren. en canvi si que poden sortir els trens de l'estació E atès que el seu stop està tancat.

Cliqueu aquí per baixar el pas 8

I, rés més. Aquest és un exercici d'introducció al Train Controller en el que hem vist els conceptes més elemental per fer-lo funcionar. Només és una petita part de les possibilitats que el programa ofereix. Us agrairem que ens feu arribar la vostra opinió sobre si us ha servit i sobretot ens digueu si heu observat alguna errada o heu trobat dificultat en algun punt concret.

T. Segarra